Det er fortsatt to uker til lønna kommer, og du er allerede på etterskudd med regningene. Et forbrukslån hadde vært gull verdt nå, og du vet at veien dit er kort. Bortsett fra at du tok opp et lån i forrige måned, og allerede har en del gjeld. Mange lurer derfor på om banken har tilgang til dine gjeldsopplysninger, for eksempel gjennom et gjeldsregister. Svaret er (heldigvis?) nei!

Gjelden dukker først opp på selvangivelsen

Når man tar opp et forbrukslån eller et kredittkort, så blir ikke dette registrert noe sted. Annet enn hos den banken du søker hos, naturligvis. Det betyr at du på kort tid kan søke om lån i mange banker, og få innvilget flere titalls lån eller kredittkort.

I skrivende stund finnes det nemlig ikke noe offentlig gjeldsregister som andre banker kan søke i. Det betyr at du kan ta opp et forbrukslån i januar, og et nytt lån i mai uten at banken vet om det forrige lånet ditt. Dette fordi det er først når selvangivelsen er klar at banken får tilgang til dine gjeldsdetaljer. Potensielt kan det ta halvannet år før disse opplysningene er klare.

Selv om banken sier ja, så bør du si nei

Siden banken ikke vet noe som helst om forbruket ditt, og heller ikke noe om hvor mye gjeld du nylig har pådratt deg, så kan det godt hende at banken sier ja til å låne deg penger. Det betyr nødvendigvis ikke at det er bra for deg å takke ja til lånet.

For banken kjenner altså ikke alle detaljene, og vet ikke at du hver måned nærmest går i underskudd. Og da vil det garantert ikke hjelpe med mer gjeld! Nettopp derfor mener mange at man burde hatt et offentlig gjeldsregister, nettopp for å skåne enkelte «for seg selv».

Et nytt lån løser sjeldent et gammelt et

Hvis man allerede har havnet bakpå med regningene, så nytter det ikke å ta opp et nytt lån for å betale ned gamle regninger. På denne måten hoper det bare seg opp, og problemene vil nesten garantert bare bli større i fremtiden.

Sliter man med for mye gjeld og utgifter, så er man nødt til å redusere forbruket eller øke inntektene. Det finnes dessverre ikke noen hurtigere løsning på slike problemer, og det å ta opp nytt lån for å kvitte seg med gammel gjeld er sjeldent noen god løsning.